13. 01. 2024 - Novinky a změny pro rok 2024

Milí členové UAC,

než se začnete registrovat na sezónu 2024, rádi bychom vás informovali o několika novinkách a změnách. Vycházejí z osobních debat s některými z vás, z emailových připomínek k loňské sezóně a z diskusí, které už nějaký čas v rámci VV UAC vedeme.

 

Silniční pohár zeštíhlí a vrátí se blíž našemu regionu.

V posledních letech jsou závody mnohem dál, než bývalo zvykem. Povolování závodů ve Středočeském kraji je stále složitější než v jiných krajích, mnoho oblíbených závodů kvůli tomu zaniklo, nové závody se často nedostanou dál než do fáze úvah. Korunu tomu nasadil Covid, který zastavil některé nadějné plány, které nám z tohoto stavu měly pomoci. Abychom udrželi kalendář bohatý, sáhli jsme často i po závodech ze vzdálenějších regionů. Podle počtu účastníků z řad UAC na těchto závodech i podle vašich reakcí je na čase, abychom se vrátili k tomu, že UAC je složena (zejména) ze závodů ve Středočeském kraji a okolo Prahy. Proces to bude postupný a bude to určitě trvat několik let. Začneme vyřazovat vzdálenější závody s nejnižší popularitou a zároveň intenzivně řešíme několik nových závodů v našem regionu. Držme si palce, že to úspěšně projde přes patřičné úřady.

Kalendář závodů

Na kalendáři se intenzivně pracuje a na konci února by měl být ke zveřejnění v téměř finální fázi. Chceme se určitě vyhnout tomu, že se bude měnit během sezóny (samozřejmě s výjimkou zásahu vyšší moci), mistrovství UAC bude stanoveno již před započetím sezóny atd.

Mistrovství SAC ČR mimo UAC

Mistrovství SAC ČR nebude již nadále bodováno do UAC. Jednak to souvisí s výše uvedeným tématem vzdálenosti závodů od našeho regionu, jednak se to z důvodu nekompatibility bodování ohodnocuje ne zrovna spravedlivě. Ve výsledku to znamenalo, že kdo nemohl jet na mistrovství SACu, ten neměl příliš šancí v celkovém pořadí. Souhlasíme tedy s návrhy některých členů a tyto závody zůstanou mimo kalendář, stejně jako je tomu u ostatních lig. Odkazy na informace k těmto závodům samozřejmě i nadále budeme zveřejňovat na webu UAC.

Přístupnější soutěž týmů

Do soutěže týmů budou nově sčítány 3 nejlepší výsledky z každého závodu. S poklesem členské základy se bohužel zmenšují i týmy a kvóta 4 závodníků, která svého času naprosto vyhovovala, dnes diskriminuje velkou část oddílů.

Časovkářský pohár jako samostatná soutěž

Časovkářský pohár už nebude jen jinak bodovaný výběr časovek se silničního poháru, ale dostane vlastní bodování a bude obsahovat i závody mimo silniční pohár. Zase to bude proměna postupná. Časovkářská komunita je hodně silná, určitě budeme chtít počet časovek pod křídly UAC postupně zvyšovat, ale zase nechceme silniční kalendář stavět z velké části na časovkách. Detaily k bodování a celkovému pořadí zveřejníme teď během jara.

Motivační sleva 300 Kč za doporučení nového člena

Ještě než vyplníte svoji registraci, zamyslete se, jestli neznáte někoho, kdo by se mohl stát novým členem UAC. Pokud ano, nechte ho nejprve dokončit jeho vlastní registraci. Až mu po zaplacení přidělíme číslo, tak toto jeho číslo uveďte do patřičné kolonky svojí registrace. Systém vám automaticky pošle o 300 Kč snížený předpis platby. Za nového člena je považován kdokoliv, kdo v sezóně 2023 neměl platnou licenci UAC, může se tedy jednat i o staronového člena. Čím více nás bude, tím zajímavější a napínavější bude celkové pořadí soutěže.

 

Doufáme, že připravované změny povedou k vaší spokojenosti, účast bude hojná a nadšení do závodů velké.

Přejeme vám úspěšnou sezónu 2024

Za VV UAC

Jakub Charvát

 

P.S: Pokud máte či budete mít jakékoliv připomínky nebo dotazy k chodu UAC, určitě si je rád poslechnu osobně na závodech nebo přečtu na mailu.